A raszteres térképLetöltés OruxmapsLetöltés LocusLetöltés Galileo

 

Mi a raszteres térkép?
A raszteres térképek képi elemekből, pixelekből állnak. A földrajzi koordinátarendszerhez kalibrált pixeles képek (JPG, TIF, PNG).

Hogyan működik?
A térképszervereken (mapserver) tárolják a nyers térképi adatokból generált raszteres képeket. Többféle nagyítási szinten (zoomlevel), 256 x 256 pixel méretű képkockák (csempék) sokasága. Ezek a csempék mozaikszerűen egymás mellé rakva adják ki a térképünket. Az apró csempék jelentősége a gyors megjelenés. Egy részletét nézve a térképnek nem kell az egész térképet, elég csak a részletet kiadó pár csempét betölteni.

Királyrét nagyítása 12 zoomlevel-től 15-ig:

Zoom

Mi az offline?
Mindkét platformra (Android, iOS) készült térképszoftverek képesek online megjeleníteni a raszteres térképeket, de ehhez WiFi, vagy 3G csatlakozás szükséges. Ez terepen gyakran megoldhatatlan. Bár képesek a már online megtekintett térképcsempéket tárolni (cache) későbbi offline használatra.
Az itt letölthető térképek átmásolva a készülékünkre, egy biztos offline segítség a túráinkhoz.

Nagyítási szintek (zoomlevel)
A térkép csempéi különböző nagyítási szinteken más részletességet mutatnak. Országos nézetben elég a főbb tájegységek, települések nevei és főbb utak jelzéseinek jelölése. Minél nagyobb a nagyítási szint annál részletesebbek a térkép csempéi. Ezek a csempék nagyítási szintenként tárolódnak a térképszerveren. Értelem szerűen a nagy nagyítási szint több csempéből áll.
Pl.: Magyarország a legkisebb nagyítási szinten (7 zoomlevel), 8 db csempéből áll. (8 zoomlevel=24 csempe, 9 zoomlevel=77 csempe ...17 zoomlevel=4.079.691 csempe)

Dobogokő valós méretű (256 x 256 px) csempéi különböző nagyítási szinteken (13-18 zoomlevel):


Az itt letölthető térképek
Az oldalról letölthető térképek egyszerűen előre generált térképek a térképszerverről. Senki se számítson teljes Magyarország összes (7-17) zoomlevel-jének letöltésére! Az 5.438.563 db csempét jelentene, 42 GB méretben.
A letölthető térképekből egész Magyarország egyben 7-13 zoomlevel-ig van meg. Ez elegendő a települések, tájegységek áttekintésére. A kirándulás, túrázás szempontjából frekventáltabb helyek, tájegységek 14-17 zoomlevel-ig tölthetők le. Minden tájegység külön letölthető adatbázisban van, így az offline térképek igény szerint állíthatók össze.

Autoloading funkció
A térképszoftverek (Oruxmaps, Locus) automatikus térképbetöltési funkciója. A feltelepített térképeket "egyként" kezeli a szoftver. A gyakorlatban azt jelenti hogy a behívott térképnél ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e részletesebb térkép az adott területről, és ha rendelkezésre áll akkor a nagyításnál automatikusan betölti azt. (Az Oruxmaps-nál ez a funkció akkor is működik ha "lefutunk" a térképről. Ha talál oda passzoló offline térképet, automatikusan betölti azt.)

Zoom3D térképnézet
Az Oruxmaps szoftver képes a térképeket 3D-s nézetben megjeleníteni, ehhez szükség van az adott területhez tartozó DEM (Digital Elevation Model) adatokra. Ezeket a domborzati adatokat műholdas radartechnológiával készítik, ezek a SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) fájlok. Kezdetben 30 szögmásodperces SRTM30 (vetületi rendszerben ez 1 kilométeres felbontás) adatok álltak rendelkezésre, most már 3 és 1 (SRTM3, SRTM1) szögmásodperces domborzati modellek készülnek. Az Oruxmaps ezen domborzati adatok alapján állítja elő a 3 dimenziós térképnézetet. Magyarországi viszonylatban elegendő a SRTM3 felbontású adatok, de egy komolyabb magashegyi túrához érdemes a nagyobb febontású SRTM1-et választani.


Mi az előnye a raszteres térképnek?
Mivel pixeles képekről van szó, így minden készüléken biztosan ugyanazt a megjelenést kapjuk. Kivitelezésük, színezésük, domborzati árnyékolásuk felülmúlják látványban a vektoros térképekét.

Mi a hátránya?
A készülékünkön elfoglalt területe sokszorosa a vektoros térképnél. A vektoros térképek pontokat, vonalakat, területeket (polygonokat) tartalmaznak, a hozzájuk fűzött adatokkal, ami sokkal több információt jelent, sokkal kevesebb mérettel. Az itt található térképek adatbázisba vannak tömörítve ezzel is csökkentve méretüket.